10 ani fără Ludovic Spiess

Ludovic Spiess

Tenorul Ludovic Spiess s-a născut la 13 mai 1938, la Cluj. A frecventat cursurile Școlii Populare de Artă din Braşov, ulterior specializându-se, la Milano, în arta interpretării vocale.

A fost solist permanent la Teatrul muzical din Braşov (ianuarie-septembrie 1962), apoi la Teatrul de Operetă Bucureşti (1962-1964) şi la Opera Română din Bucureşti (din 1964 până la retragere, în 1989). Printre rolurile interpretate se numără Calaf din Turandot, Rodolfo din Boema, Pinkerton din Madama Butterfly şi Cavaradossi din Tosca de Giacomo Puccini, Radames din Aida, Riccardo din Bal mascat, Manrico din Trubadurul şi Don Carlos din opera omonimă de Giuseppe Verdi, Lohengrin din opera omonimă de Richard Wagner.

Ludovic Spiess a fost prezent timp de peste 20 de ani pe marile scene ale lumii, printre care Teatro alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Royal Opera House Covent Garden din Londra, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, War Memorial Opera House din San Francisco, Staatsoper din Viena şi a cântat alături de celebrităţi ca Birgit Nilsson, Fiorenza Cossotto, Nicolai Ghiaurov, Anna Moffo, Cesare Siepi, Virginia Zeani, Leonie Rysanek. Invitat la festivaluri de prestigiu, a realizat, alături de mari artişti ai lumii, o suită de discuri şi filme muzicale.

Celebri dirijori — Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Josef Krips, Karl Bohm, Riccardo Muti — au condus spectacolele şi concertele sale, în presa timpului Ludovic Spiess fiind comparat cu tenori renumiţi precum Enrico Caruso, Beniamino Gigli, Aureliano Pertile, Leo Slezak, Mario del Monaco.

A fost ministru al Culturii între 19 octombrie 1991-19 noiembrie 1992, perioadă în care a transformat Castelul Peleş în muzeu, a organizat Centrele culturale româneşti de la Viena, Budapesta, Veneţia, New York ş.a. De asemenea, a fost director general al Operei Naţionale din Bucureşti (2001-2005).

Împreună cu muzicologul Iosif Sava, a realizat cartea ”Cu Ludovic Spiess prin teatrele lumii”, apărută în 1989, la Editura Muzicală.

A fost distins cu Premiul I la Toulouse (1964), Premiul I la Concursul de canto de la Rio de Janeiro (1965) şi Premiul I în Olanda, la Hertogenbosch(1966). La 14 noiembrie 2002 a fost distins cu ”Crucea de Onoare Austriacă” pentru artă şi ştiinţă clasa I, iar la 25 iunie 2004, ca o încununare a meritelor sale, Universitatea de Muzică din Bucureşti i-a conferit titlul de ”Doctor Honoris Causa”.

Ludovic Spiess a încetat din viaţă la 29 ianuarie 2006, în urma unui infarct suferit în timpul unei partide de vânătoare.

În 2006, în memoria marelui tenor, a fost creat Studioul experimental de operă şi balet ”Ludocvic Spiess”, aflat în subordinea Operei Naţionale din Bucureşti. Studioul are drept scop organizarea şi desfăşurarea de programe educaţionale, de perfecţionare şi formare a artiştilor şi a personalului specializat, de creaţie şi cercetare în domeniile muzical, operă şi balet, dar şi punerea în scenă a unor spectacole experimentale, inedite.

Un volum consacrat marelui artist, intitulat „Ludovic Spiess” şi semnat de criticul muzical Costin Popa, având un bogat material ilustrativ, a fost lansat la 30 august 2009, în deschiderea Festivalului Enescu. De asemenea, o expoziţie de fotografie în memoria lui Ludovic Spiess a fost vernisată în mai 2013, în Foaierul Mare al Operei Naţionale Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la naşterea celebrului tenor. (Text si foto: Agerpres, Video: youtube.com)